Us presentem el PLA JOVE que BLOC i BLOC JOVE de la Ciutat de Castelló van presentar ahir al Consell de la Joventut d'aquesta ciutat:
Pla Jove Castelló: Pla director de la política de joventut.
S’hauria d’iniciar un procés similar al que va desenbocar en el Primer Pla d’Igualtat d’Oportunitats Dona-Home, que tinguera com objectiu l’aprovació del “Pla Jove Castelló: Pla director de la política de joventut 2010-2014”.
Este procés hauria de realitzar-se coordinadament amb el Consell de la Joventut de Castelló.
Formació i educació
* Ampliar més l’oferta de qualificacions i els programes de suport a la formació professional. L’experiència de l’Escola Taller és molt vàlida.
* Dotar els estudiants de secundària d’informació per tal que coneguen l’associacionisme juvenil existent al seu entorn i puguen tenir tant esta formació extra com una implicació social en el seu temps lliure.
* Oferir la cessió d’equipaments educatius per a associacions juvenils fora de l’horari lectiu, especialment del món del lleure, a partir de l’establiment de contractes-programa acordats entre les associacions i l’Ajuntament, que permeten a estes entitats desenvolupar les seves finalitats no lucratives.
* Obrir els centres d’ensenyament a les vesprades i caps de setmana per poder utilitzar les seves instal·lacions: pistes esportives, biblioteques, ordinadors, sales d’estudis, etc...
* Promoure l’obertura de biblioteques públiques durant tot el dia (24 hores) en èpoques d’exàmens, per tal que puguin esdevenir autèntiques sales d’estudi. Augmentarem el nombre de sales d’estudi nocturn fins a una per cada barri, fent una bona difusió de les seves localitzacions i horaris.
* Garantir espais d’informació i assessoria dels joves als IES en temes com: formació, orientació laboral i planificació familiar. Fomentarem aspectes complementaris de la formació dels joves a través de programes que incideixin en les conductes responsables vers la vialitat, la sexualitat, l’ús de les drogues, el medi ambient i la participació.
Treball i ocupació
* Fomentar una política d’igualtat d’oportunitats home-dona entre els joves que accedeixen al mercat de treball.
* Afavorir la transició escola-treball a través d'un sistema dual de treball que permeta compatibilitzar formació i treball. Fomentar els convenis empresa-universitat per tal de col·laborar en investigació i formació d’estudiants.
* Potenciar les escoles-taller com a via de la reintroducció en el cicle formatiu i laboral d'aquells joves que han patit fracàs escolar.
* Potenciar la descentralització de la formació professional.
* Garantir microcrèdits sense aval com a eina que possibilite el finançament de projectes laborals de futur per a emprenedors.
* Destinar ajuts fiscals als joves emprenedors que vulguen iniciar una activitat econòmica/professional a la ciutat. Facilitar i unificar els tràmits burocràtics municipals per a la creació d’empreses per a joves.
* Acabar amb la precarietat laboral juvenil, donant exemple des del mateix Ajuntament.
* "Treballa solidari" Resum de la proposta presentada pel BLOC en campanya electoral.
Esport
* Potenciar la participació de la gent jove en l’esport garantint l’existència i millora, a tots els barris, d’instal·lacions esportives que permeten la pràctica esportiva de tota la gent jove amb una política de preus assequibles. Generar més espais públics per fomentar la pràctica de l’esport. Fomentarem l’esport al carrer a tarvés de les associacions de barri.
* Garantir una implicació rellevant dels joves en el disseny i l’execució de les polítiques municipals en l’esport formant part del Patronat d’Esports?.
* Impulsar el treball social dels clubs esportius subvencionant equips de gent jove amb pocs recursos econòmics ….
* Promoure activitats “Esport per tothom” en les que tant els joves puguen participar amb independència del nivell de destresa. Activitats competitives i no competitives.
* Donar a conéixer i promoure entre els joves jocs i esports tradicionals.
Salut
* Fer polítiques d’acció activa i pedagògica orientades a la prevenció entre els joves de les malalties de transmissió sexual, els embarassos no desitjats, les drogodependències, els accidents de trànsit... Treballar per prevenir i reduir el consum de tabac i alcohol entre els joves.
* Implicar els instituts mitjançant els “punts mòbils” coordinats per professionals de la salut d’informació en l’educació sexual i els riscos del consum de drogues. Des del punt mòbil s’oferirà un espai personalitzat al qual poder fer consultes a un professional i preguntar dubtes de manera privada sobre sexualitat, drogues i trastorns alimentaris. Tota aquesta informació es podrà consultar on-line.
* Desenvolupar campanyes d’informació i educació sexual, especialment orientades als més joves.
* Fer arribar a casa informació sobre salut sexual a tots els joves de la ciutat que complisquen 15 anys per tal que puguen tractar aquest tema amb naturalitat i que estiguen previnguts per quan siga necessari.
* Garantir un accés fàcil, econòmic i proper per part dels joves als preservatius i altres mètodes anticonceptius.
* Registrar i centralitzar informàticament la dispensació de píndoles del día després als diferents centres sanitaris i de planificació familiar, per tal de localitzar reincidències i fer que assistisca a cursos d’educació sexual perquè entenguen l’ús adequat d’esta píndola.
* Desenvolupar campanyes d’informació sobre les substàncies i conductes addictives i els riscos derivats del seu consum entre els joves, centrant-nos sobretot en els col·lectius amb més risc.
* Incentivar les discoteques a tenir un mostrador d’informació i anàlisi de drogues.
* Augmentar el control policial al voltant dels centres educatius per evitar la venda de drogues i el seu consum.
* Regular més estrictament la venda de tabac i l’alcohol als menors d’edat.
* Evitar, en els espais públics, la publicitat generadora de trastorns alimentaris en els joves com l’anorèxia i la bulímia.
* Promoure l’alimentació sana al carrer i a les escoles, tot limitant el nombre de màquines expenedores de begudes gasoses i pastisseria, i incloure’n de productes més saludables.
Cultura
* Fer conèixer als punts d’informació els ajuts, beques i concursos que es realitzen a la ciutat per tal que els joves creadors puguen informar-se’n i participar-hi.
* Permetre un accés directe dels joves creadors de la ciutat al públic mitjançant ràdios i televisions locals, radios i televisions públiques, i mitjançant acords amb les empreses de comunicació privades.
* Destinar un espai en els museus de la ciutat dedicat a material cultural elaborat per creadors joves.
* Potenciar la presència de grups joves de la ciutat en els concerts i activitats musicals que s’organitzen a tots els districtes per poder donar-los una sortida al públic.
* Compromís de dedicar una part substancial dels programes de festes a la creació artística en la nostra llengua, i apostar pels creadors locals i joves.
* Promoure la producció de projectes audiovisuals joves i facilitar-ne la seva difusió.
* Oferir la gratuïtat dels museus i espais de cultura, i descomptes en activitats culturals i d’oci (cinemes, teatres, concerts,...), per als valencians menors de 30 anys, amb la presentació del document d’identitat.
* Promoure i reforçar l’oferta cultural en valencià sobretot entre els joves. Prioritat en l’oferta cultural en valencià per a rebre subvencions i ajudes.
* Tornar a instal·lar una seu de la Filmoteca Valenciana a la ciutat de Castelló per tal que els joves puguen gaudir de cicles de cinema de qualitat en versió original.
Lleure i oci
* Organitzar amb els joves activitats socioculturals per tal d’assegurar un model d’oci per a la ciutat. Fomentar alternatives a l’oci nocturn establert.
* Donar alternatives als centres d’oci habituals dels joves amb l’organització de cicles de cinema, exposicions i mostres temporals, activitats a les biblioteques i parcs de la ciutat...
* Potenciar les associacions que ofereixen alternatives de lleure dels joves i per als joves de la ciutat.
* Crear una borsa de treball de monitors i dinamitzadors accessible a les associacions de manera que estes puguen aconseguir professorat per a tallers o monitors per a les seves activitats.
* Fomentar la participació i el voluntariat dels joves, i també dels nouvinguts.
* Vigilància pel que fa al tràfic de drogues i al seu consum en espais públics.
* Enduriment del control sobre establiments nocturns que no complisquen els seus horaris, no desenvolupen l’activitat per als quals estan autoritzats, o bé manifesten un alt índex de violència.
* Garantir unes instal·lacions municipals adequades a les necessitats del joves de tots els barris de Castelló.
Mobilitat i transport públic
* Reduir les tarifes del transport públic per a la gent jove, fins als nivells de la majoria de ciutats de l’Estat. Establir descomptes en els bitllets del transport públic i interurbà amb la targeta Jove. Ampliar l’oferta de la T-Jove fins als 26 anys i fins als 30 anys si s’és estudiant o aturat.
* Facilitar l’ús del transport públic per desplaçar-se per la ciutat:
trencar l’actual sistema radial de transport de manera que tots els barris queden connectats entre ells i ampliar l’oferta de transport públic fins a les 2 de la nit els caps de setmana i festius.
* Augmentar la seguretat als autobusos, a la nit.
* Crear una xarxa de transport públic que ofereisca un accés ràpid als polígons industrials en horaris adequats a les jornades laborals. Millorar la xarxa de transport públic entre la ciutat de Castelló i la resta de poblacions de l’àrea metropolitana.
* Potenciar l’ús de la bicicleta entre els joves. Augmentar la seguretat i extensió dels carrils bici. Els carrils bici han d’estar segregats, sempre que siga possible, de la calçada i de la vorera per tal de que tots els usuaris de l’espai públic puguen desplaçar-se amb seguretat.
* Crear una xarxa d’aparcaments per a bicicletes en llocs freqüentats per la gent jove.
* Més punts de BICICAS amb una ampliació d’horari les 24 hores ni limitacions de dia….
* Crear una línea d’autobús que circule per la zona d’oci nocturn.
Participació
* El Consell de la Joventut de Castelló ha de continuar essent la plataforma juvenil de Castelló. Cal reconèixer també la importància de les entitats no formals i de les no inscrites al Consell com a ens individuals, sinó col·lectius de persones.
* El Consell de la Joventut de Castelló ha de formar part del Consell Social de la Ciutat.
* Donar suport econòmic a les entitats juvenils existents per desenvolupar programes concrets i per finançar part de l’estructura que els suporta.
* Enllaçar les necessitats de les entitats juvenils amb les propostes de mecenatge que es puguen rebre del sector privat.
* Donar resposta a la demanda d’espais tant per les entitats juvenils com pels joves en general: construcció d’espais per entitats, ajuts a les entitats que puguen i vulguen adquirir un local propi, habilitar més espais i locals públics per a activitats polivalents, ampliació d’horaris en els ja existents. En esta línia proposem, entre d’altres, destinar part de l’edifici de l’antiga Delegació d’Hisenda, a equipaments per entitats juvenils o d’ús jove.
* Potenciar la difusió de les activitats de les associacions.
* Reforçar la presència de les entitats als mitjans de comunicació públics.
* Oferir als joves la possibilitat real de participar en les decisions dels districtes que els afecten, mitjançant la seua inclusió a les Juntes de Districte."
30 d’octubre, 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Sou els amos...
Ja m'agradaria que açò arrivara a més gent...
Publica un comentari a l'entrada